Buffelkött

Hej! Många har frågat och nu är det dags att boka upp sig på köttlådor. Vi har en buffeltjur som betat i hagarna och i vassen kring Sörsjön, som nu 1 juli 2018 ska slaktas på ett närliggande slakteri. Under hösten slaktas ytterligare två tjurar. Välkommen med er beställning.

Vad kostar en låda?

Köttet levereras i lådor à 10 kg, varav hälften är köttfärs packat i enkilospaket och resten är ädlare detaljer, tex filé, högrev osv. Priset för detta är 165 kr/kg, dvs 1650 kr för en låda. Vi vill att ni hämtar samma dag som köttet kommer till oss från slakteriet.

Mejla gärna er beställning till ”Buffelmejeri@gmail.com” och skriv ned era kontaktuppgifter samt hur många lådor ni önskar.
Vi tar även återtag på skinn och horn så om någon är intresserad av detta säg till. Betalning med Swisch eller insättning på vårt Bankgiro. Ni får kvitto. Anmälan är bindande.

Varför buffelkött?

Buffelns kött och mjölk har en egen smak som till en del färgas av den miljö den lever i. Istället för gulfärgat fett hos vanlig nöt är fettet helt vitt hos vattenbuffel. Köttet är också mörkare till färgen än nötkött och mycket gott. De unga bufflarna betar kring våtmarken runt Sörsjön och Tämnaren i norra Uppland. Floran i en våtmark bidrar troligtvis med att buffelköttet får en särprägel. Genom våtmarksbetning skapar buffeln inte bara ett gott kött utan bidrar till unika värden sett till vilka ekosystemtjänster de utför.

Sammantaget så fyller vattenbuffeln en förlorad nisch i det Europeiska ekosystemet för våtmarker. Vattenbuffeln utgör troligtvis det enda djurslaget, beaktat kostnaderna, som kan användas för att återskapa eller bibehålla en myllrande våtmark med ett rikt ekosystem. Vattenbuffeln har därför en viktig kommande uppgift att fylla i Svensk naturvård.

När måste jag hämta?

Vi vet idag inte exakt när buffelköttet kommer hem till oss från slakteriet. Men så fort vi vet uppdaterar vi här. Vi vill att ni hämtar samma dag vi får köttet från slakteriet. Vi kommer att mejla er som skriver upp er fler detaljer när det närmar sig.

Hämtning:
1. På gården (se vägbeskrivning hit). Förmiddag, eftermiddag och kväll.
2. Eller i Uppsala under förmiddagen.