Buffelkött

Hej! Många har frågat och nu är det dags att boka upp sig på köttlådor. Vi har ett par buffeltjurar som betat i hagarna och i vassen kring Sörsjön, som nu i oktober 2022 ska slaktas på ett närliggande slakteri. Välkommen med er beställning.

Vad kostar en låda?

Köttet levereras i lådor à 10 kg, varav hälften är köttfärs packat i enkilospaket och resten är ädlare detaljer, tex filé, högrev osv. Priset för detta är 185 kr/kg, dvs 1850 kr för en låda. Vi vill att ni hämtar i samband med att köttet kommer hem till oss från slakteriet.

Mejla gärna er beställning till ”Buffelmejeri@gmail.com” och skriv ned era kontaktuppgifter samt hur många lådor ni önskar.
Vi tar även återtag på skinn och horn så om någon är intresserad av detta säg till. Betalning med Swisch eller insättning på vårt Bankgiro. Ni får kvitto. Anmälan är bindande.

Varför buffelkött?

Buffelns kött och mjölk har en egen smak som till en del färgas av den miljö den lever i. Istället för gulfärgat fett hos vanlig nöt är fettet helt vitt hos vattenbuffel. Köttet är också mörkare till färgen än nötkött och mycket gott. De unga bufflarna betar kring våtmarken runt Sörsjön och Tämnaren i norra Uppland. Floran i en våtmark bidrar troligtvis med att buffelköttet får en särprägel. Genom våtmarksbetning skapar buffeln inte bara ett gott kött utan bidrar till unika värden sett till vilka ekosystemtjänster de utför.

Sammantaget så fyller vattenbuffeln en förlorad nisch i det Europeiska ekosystemet för våtmarker. Vattenbuffeln utgör troligtvis det enda djurslaget, beaktat kostnaderna, som kan användas för att återskapa eller bibehålla en myllrande våtmark med ett rikt ekosystem. Vattenbuffeln har därför en viktig kommande uppgift att fylla i Svensk naturvård.

Hämtning vid gårdsbutiken

Vi kommer att mejla er som skriver upp er fler detaljer när det närmar sig.

Nästa omgång köttlådor kommer va 41 2022 och lämnas ut fredag 14 oktober kl 15-19 och lördag 15 oktober kl 11-14 vid gårdsbutiken. Vi kör även in på söndag 16/10 och möter er på IKEAS parkering kl 12. Välkomna att lägga en beställning så återkommer vi med mer info. Mejla Buffelmejeri@gmail.com