Produkter vi tillverkar i mejeriet

Alla våra produkter görs på färsk buffelmjölk och komjölk

Buffelmozzarella

Vi har tillverkat Buffelmozzarella i vårt gårdsmejeri sedan 2012. Vi tillverkar enligt italiensk tradition bland annat genom användning av egna bakteriekulturer och salta vasslebad, som ger den där extra smaken till mozzarellan. Vi använder buffelmjölk från fyra mjölkningar och producerar alltså varannan dag mellan mars till slutet av oktober. En färsk buffelmozzarella har ett skinn, smakar salt, sött och grädde. Osten blir mjukare med lagringstiden. Under 2022 gör vi ingen buffelmozzarella men den kommer åter 2023.

Mozzarella på komjölk

Vi har tillverkat små goda, mjälla mozzarellor från komjölk sedan 2018. Då investerade vi i en mindre maskin som hjälper oss att göra fina bollar. Mozzarellan passar utmärkt till olika sallader, pizzor och smörgåsar. Säljs styckvis i butiken men som större tråg till vår grossist Grönsakshallen Sorunda och till restauranger. Under juli månad har vi öppet en extra dag i veckan och då öppnar vi på eftermiddagen när dagens komozzarella är klar.

Eldost

Vi tillverkar Eldost varje vecka. Den görs på komjölk från närliggande gårdar. Det är en väldigt god ost att steka i smör, eller grilla. Går solen i moln kan man slänga den i frysen och ta fram en vacker dag, det gör ingen större skillnad på kvalitén.

Eldost är en svensk grillost. Varumärket ägs av Sveriges Gårdsmejerister och det finns flera mejerier i Sverige som producerar Eldost. Namnet garanterar att osten är gjord på svensk, färsk mjölk och hantverksmässigt producerad. Eldost är färskare än den utländska motsvarigheten och dessutom godare enligt många.

Sven

Vår mjuka kittost som doftar mycket men har en mild och gräddig smak med lite sting. En sådan här ost ska man temperera en stund för att den ska bli mjuk och smakrik. Görs som 2-kilos ostar men bitas upp i gårdsbutiken till önskad storlek. Sven är uppkallad efter vår son Sven.

Silver

Det nyaste tillskottet i mejeriet är grönmögelosten Silver. Den tillverkas på pastöriserad komjölk och lagras 4,5 månad eller tills den uppnår en fin smak och textur. När osten är lagrad färdigt har den en silverfärgad yta från vitt och grönt mögel.

Ragnar

Runt årsskiftet 2020 började vi tillverka en vitmögelost som heter Ragnar. Den är uppkallad efter vår son som föddes på hösten 2019. Ragnar har ett tunt mögellager, är smakrik och får en mjukare konsistens med åldern. Ålder är alltså väldigt sällan negativt när man pratar om ost, förutom mozzarella för då är det tvärtom.

Yoghurt & filmjölk

I mejeriet tillverkar vi en 1,5 L yoghurt samt en 1,5 L filmjölk som är fast, med ett lager grädde högst upp. Vi gör även en avrunnen yoghurt som är supergod!

Färskost

Färskostarna tillverkas med ett franskt recept. De är krämiga och mjölkiga, smakar milt och salt. Det svarta är sot och ett vitt mögel växer sakta på ytan vilket ger en grå färg.

Vällost

Vällost har tillverkats i Sverige sedan tidigt 1900-tal, dock har den fallit i glömska och den italienska motsvarigheten Ricotta är namnet vi är mest vana vid.

Vällost tillverkas genom att koka upp den söta vasslen från tillverkning av mozzarella eller Eldost. En krämig, mild och god ost som kan användas som fyllning i bakverk eller pastarätter. Den går att ugnsbaka, använda i ostkaka, äta som den är med hjortronsylt, eller göra glass på. Vi älskar att göra vällost i mejeriet och den finns alltid i gårdsbutiken! På bilden är Linda på ett mejeri i Italien och får göra Ricotta från 1000 liter vassle. Jättekul!

Provola

Provola är en lagrad mozzarella. Den hängs i snören och lagras i några dagar eller i flera veckor. Är god att ha på pizza eller ätas som den är. Smälter utan att smälta för mycket i ugnen. Vi tillverkar den både på komjölk och buffelmjölk.