Ängsholmens Gårdsmejeri är ett familjedrivet mejeri av mor, far och dotter. Eva sköter bokföring och ekonomi, Pontus tar hand om bufflarna och mjölkningen och resten av lantbruket, medans Linda (dottern) driver mejeriet. Detta har vi gjort sedan 2012. Vi har både vår egna mjölkproduktion och köper komjölk från gårdar i närheten. Vår idé med bufflarna handlar om att bedriva lantbruk med ett regenerativt fokus. Bufflarna äter till största del grovfoder som vi odlar själva. Vår mångåriga vall består av många olika sorters gräs och örter vilket förädlas till hösilage. Bufflarna får även lokalt odlad vete, havre och ärtor som ett tillskott när de mjölkar.

Kalvarna får vara med sin buffelmamma i ungefär åtta veckor innan vi skiljer dem åt. Det beror inte på att bufflar skulle vara olika andra kor, utan för att vi tycker det känns bra, kalvarna får buffelmjölk och blir pigga och stora snabbt. Det spar även in tid från att mata kalvarna separat från mjölkningen. Vår ytterst blygsamma mjölkproduktion innebär att vi kan skruva på varje del i produktionen från hö, till skötseln av djur till mjölkråvara.

Buffelmjölken kommer in i mejeriet genom att vi bär in den i hinkar. Därefter förädlas mjölken till buffelmozzarella. En produktionsdag tar ungefär 11 timmar från start till slut. En mozzarelladag innebär många olika steg. Värmning av mjölk, tillsats av en bakteriekultur, tillsats av löpe, och därefter en långsam syrningsprocess till mozzarellan är klar. När mozzarellan når detta stadie kommer den sträckas med hetvatten tills den ser ut som en bulldeg, formas till bollar, svalna i kallvatten och därefter badas i ett fermenterat saltbad. Sedan packas den och kyls ytterligare. Har ni tur får ni köpa den på REKO redan samma dag, eller direkt av oss i gårdsbutiken. Vi skickar även mozzarellan och andra ostar vi gör till Stockholm och vår återförsäljare Grönsakshallen Sorunda.

En färsk mozzarella är fastare och mer spänstig än en mozzarella som är lagrad några dagar. Man kan uppskatta den i sina olika stadier, men den färska med sin mjölkighet och rika smak är något helt unikt, medan den lite mer lagrade mozzarellan är mjuk, gräddig och har jämnare sälta. Perfekt att bryta upp i småbitar och äta med en god olivolja!

Vår målsättning med den här typer av småskaliga hantverk är att dels göra en produkt som går att köpa färsk och smakar otroligt gott, som inte transporterats genom Europa eller påfrestar naturen. Vi försöker även att indirekt genom ostens produktion, förändra landskapet runt gården genom betning av våtmark och vall, vilket i förlängningen bidrar till öppnare ytor där groddjur, fåglar, och små djur trivs och frodas och där Sörsjöns vatten kan svämma och sedimentera. Allt är ett kretslopp, och ni kan själva se hur bufflarnas bete påverkar omgivningarna runt Sörsjön genom att ta en promenad dit ner, ca två kilometer från gården.

Vi önskar er välkomna till oss!