Produkter vi tillverkar i mejeriet

Alla våra produkter görs på färsk komjölk från Nyväga Gård.

Komozzarella

Vi tillverkar mozzarella från färsk komjölk, Mjölken har faktiskt aldrig varit nedkyld och när vi hämtar den är den precis nymjölkad! Vi använder bakteriekultur istället för citronsyra som ofta präglar de butiksköpta. Bakterierna bidrar till en god smak. Mozzarellan finns i storlekarna 50 gram och 125 gram. Mozzarellan innehåller komjölk, salt, löpe och bakteriekultur och den håller sig bra i 10 dagar. Smakerna i mozzarellan framträder mest så nära produktionen som möjligt, och gärna vid temperaturen +18 C. Ställ därför fram en stund innan ni ska äta den.

Scamorza

Scamorza är en lagrad mozzarella. Den hängs i snören och lagras i några dagar eller i flera veckor. Är god att ha på pizza eller ätas som den är. Smälter utan att smälta för mycket i ugnen. Ingredienser: Komjölk, salt, löpe, bakteriekultur.

Färskost

Färskostarna tillverkas med ett franskt recept. De är krämiga och mjölkiga, smakar milt och salt. Det svarta är sot och ett vitt mögel växer sakta på ytan vilket ger en grå färg.

Burrata

Burrata är en kungen av mozzarella. Det är en mozzarella fylld med en blandning av mozzarellastrimlor och grädde och som vi tillverkar för hand, oftast på fredagar. Mild och mjölkig i smaken som passar till ungefär precis allt. Skär den i två delar och ha olivolja och långsamrostade tomater till, eller som en kund tipsade: löjrom, rödlök och krossade potatischips. Möjligheterna är oändliga!

Ricotta

Ricotta tillverkas genom att koka upp den söta vasslen från mozzarellatillverkningen. En krämig, mild och god ost som kan användas som fyllning i bakverk eller pastarätter. Vi äter den helst genom att göra en blandning av ricotta, vispad grädde och vaniljsocker ovanpå söta kex.

Halloumi

Vi tillverkar halloumi när vi är på humör, vilket blir ungefär varannan fredag. Det är en väldigt god ost att steka i smör, eller grilla. Går solen i moln kan man slänga den i frysen och ta fram en vacker dag, det gör ingen skillnad på kvalitén. Vår halloumi går åt så snabbt i butiken att vi inte ens har en bild på den så en nyfiken buffelkalv får vara frontfigur istället.