Produkter vi tillverkar i mejeriet

Alla våra produkter görs på färsk buffelmjölk och komjölk

Komozzarella

Vi tillverkar mozzarella från färsk komjölk, Mjölken har faktiskt aldrig varit nedkyld och när vi hämtar den är den precis nymjölkad! Vi använder bakteriekultur istället för citronsyra som ofta präglar de butiksköpta. Bakterierna bidrar till en god smak. Mozzarellan finns i storlekarna 50 gram och 125 gram. Mozzarellan innehåller komjölk, salt, löpe och bakteriekultur och den håller sig bra i 10 dagar. Smakerna i mozzarellan framträder mest så nära produktionen som möjligt, och gärna vid temperaturen +18 C. Ställ därför fram en stund innan ni ska äta den.

Provola

Provola är en lagrad mozzarella. Den hängs i snören och lagras i några dagar eller i flera veckor. Är god att ha på pizza eller ätas som den är. Smälter utan att smälta för mycket i ugnen. Vi tillverkar den både på komjölk och buffelmjölk.

Buffelmozzarella

Vi har tillverkat Buffelmozzarella sedan 2012. Vi tillverkar enligt italiensk tradition bland annat genom användning av egna bakteriekulturer och salta vasslebad, som ger den där extra smaken till mozzarellan. Vi använder buffelmjölk från fyra mjölkningar och producerar alltså varannan dag mellan mars till slutet av oktober. Vår buffelmozzarella finns i två utföranden. En superfärsk som ska ätas samma dag eller dagen efter, och den som ska hålla fler dagar (8-10) och som ofta går iväg till restauranger och grossister. Kommer ni till oss en lördag finns det den superfärska varianten och den får ni inte spara, men såklart även den andra varianten som ni kan äta hemma några dagar senare. En färsk buffelmozzarella har ett skinn, smakar salt, sött och grädde. Det är en underbar ost men också väldigt svår att tillverka.

Eldost

Vi tillverkar Eldost (svensk varumärkesskyddad variant av Halloumi) varje fredag. Den görs på komjölk från närliggande Rotebergs Gård. Det är en väldigt god ost att steka i smör, eller grilla. Går solen i moln kan man slänga den i frysen och ta fram en vacker dag, det gör ingen skillnad på kvalitén. Vår Eldost går åt så snabbt i butiken att vi inte ens har en bild på den så en nyfiken buffelkalv får vara frontfigur istället.

Ricotta

Ricotta tillverkas genom att koka upp den söta vasslen från mozzarellatillverkningen. En krämig, mild och god ost som kan användas som fyllning i bakverk eller pastarätter. Vi äter den helst genom att göra en blandning av ricotta, vispad grädde och vaniljsocker ovanpå söta kex.

Burrata

Burrata är en kungen av mozzarella. Det är en mozzarella fylld med en blandning av mozzarellastrimlor och grädde och som vi tillverkar för hand, oftast på fredagar. Mild och mjölkig i smaken som passar till ungefär precis allt. Skär den i två delar och ha olivolja och långsamrostade tomater till, eller som en kund tipsade: löjrom, rödlök och krossade potatischips. Möjligheterna är oändliga!

Färskost

Färskostarna tillverkas med ett franskt recept. De är krämiga och mjölkiga, smakar milt och salt. Det svarta är sot och ett vitt mögel växer sakta på ytan vilket ger en grå färg.