Obemannad butik 2023 och 2024

Under sommaren 2023 hade vi vår obemannade butik igång. Den fungerar bra så vi fortsätter på samma spår under 2024. Se öppettider under fliken kontakt. Välkommen!

Buffelkött december 2020

Anmäl ert intresse till en köttlåda genom att mejla oss: buffelmejeri@gmail.com 

Alla detaljer finns under fliken Buffelkött här på hemsidan och vill man läsa mer om bufflar och hur de har det så kolla under fliken Vattenbufflar. 

Buffelsläppet 2020 sändes live på Instagram i början av maj. 

Dessutom gjorde vi en fin film som ni kan se här: Buffelsläpp

Buffelsläppet 2020 stängt för besökare, men kommer att sändas live.

Det årliga buffelsläppet hålls första söndagen i maj varje år. Det serveras bullar, kaffe och korv med bröd och gårdsbutiken säljer ost. Många besökare brukar det bli och flera tar med fika och sätter sig och tar det lugnt medan barnen rusar omkring i folkvimlet. En trevlig tillställning helt enkelt. Detta år är ju världen uppochner och vi känner oss inte bekväma med att ordna en sådan tillställning, då det kommer närmare 500 besökare. Däremot planerar vi i år att sända buffelsläppet live! Återkommer om information kring detta vid ett senare tillfälle. Hoppas ni vill vara med på detta!

Nu öppnar gårdsbutiken igen!

Äntligen! Jag och Jonas har gjort om butiken sedan i höstas och nu är det klart. Vi har även gått kurs i hantverksmässig tillverkning av vitmögelost och vi har redan hunnit producera flera satser. 

På lördag den 29:e februari har vi öppet mellan kl 11-15.

I ostdisken har vi då Eldost, Burrata, våra vitmögelostar, färskostar, lite mozzarella från komjölk och den ljuvliga vällosten. Läs om ostarna under rubriken Produkter här på sidan. 

Vi är även funnit lite lokala producenter av marmelad och goda tillbehör till ost. I butiken tar vi bara swisch och inte kort.

Varmt välkomna, vi bjuder på smakprover hela dagen!

Brons till Eldost i Ost-VM 2019

(20 Oktober 2019)

Tävlingen World Cheese Awards (Ost-VM) gick detta år i Bergamo Italien. Drygt 3800 ostar tävlade från 42 länder.

Vår Eldost som fick medalj var en blandning av 50% buffelmjölk och 50% komjölk och tävlade i en klass med ost gjord på flera sorters mjölk. Buffel-Ko Eldost är mer vit än om den var gjord på endast komjölk, samt får en gräddigare smak och något fastare konsistens. Vi hade startnummer 172 och hyste därför inga större förhoppningar om någon medalj.

Vi är väldigt glada för just den här osten har jag och mamma gjort ända sen vi startade mejeriet 2012, under olika namn och med olika mängder av de olika mjölksorterna. Eftersom vi inte alltid har tillgång till buffelmjölk så gör vi mest av den andra sorten, den med bara komjölk. Den här varianten är därför lite lyxigare!

Två andra mejerier fick medalj i Ost-VM, jürss mejeri mejeri som fick två brons för Sörmlands Ädel och Granbarksost och Almnäs Bruk som fick ett guld för en av sina goda hårdostar Almnäs Tegel. Startfältet var tufft, många medaljer gick till länder kring medelhavet detta år. 

Det är väldigt roligt att Eldost placerar sig högt i en sådan tävling med tanke på att det är en relativt ”ny” svensk ost, åtminstone till namnet.

Tidigare i veckan avgjordes svenskt mästerskap i mathanterk som anordnas varje år av Eldrimner- Nationellt resurscentrum för mathantverk. Den största mejeriklassen var klassen Stekost med hela 25 bidrag och tävlingen fick därför ordna med egen jury och domare. Här kammade två gårdsmejerier hem medaljer med Eldost, silver till Ösvreta Gård & Annas kök samt brons till Rössbo Övra mejeri. Grattis till alla!

Höstiga hälsningar från oss /Linda & Jonas

Bufflar till salu / Buffaloes for sale 

(september 2019)
 
Är du intresserad av bufflar? Nu säljer vi av några djur. Passar dig som vill börja med en liten besättning mjölkande bufflar eller bara ha som sällskap och naturvårdare av ett svårt och sankt område.
 
Vi har två till fyra betäckta vattenbufflar till salu och en 2-årig tjur. De producerar mycket mjölk, har bra härstamning och är fantastiska på att beta vass och andra vattenväxter på land, liggande i vattnet eller under vattenytan. I tillägg är de mycket snälla, trevliga och vackra djur som gärna tamas upp och med tiden blir mycket trofasta.
 
 
English: We have two to four pregnant buffalo cows for sale and one 2 year old bull. 
 

 

Vår Buffelmozzarella har en egen förpackning. 

(Juli 2019)

Äntligen kan vi packa vår mozzarella i mindre förpackningar än tråg. Visst blev den tjusig! Varje förpackning innehåller en 100 grams boll med Buffelmozzarella. Hållbarhet 12 dagar från produktionsdagen. Finns att beställa via Grönsakshallen Sorunda i Stockholm. Dessutom finns vår mozzarella även i storpack från Martin & Servera och Grönsakshallen Sorunda. 


Resultat av det årliga buffelsläppet 2019

Stort tack till alla er som besökte oss idag på vårt årliga buffelsläpp! Vi hade nog besöksrekord denna gång.

Bufflarna släpptes ut i smågrupper och fick äntligen sträcka ordentligt på kroppen, springa snabbt, stoppa huvudet i jorden, kasta upp gräs i luften och hälsa på varandra. De jagades först av vallhundarna men dessa blev i sin tur snopet jagade tillbaka av bufflarna. Någon buffel sprang och hälsade på husse för att sen återgå till lerbadandet. Nu är vi alla helt slut och djuren ska få komma in igen över natten. Därefter kommer de att vara utomhus fram till november, med undantag för mjölkning morgon och kväll.

Vinnarna i tipspromenaden för barn och vuxna meddelas via telefon/mejl.

Nu är det ett helt år kvar till nästa gång. Missade ni den här söndagen så misströsta ej, vi kommer ju ha öppet i gårdsbutiken och det finns goda chanser att se bufflar ändå. Vi vill dock gärna inte att man promenerar runt helt fritt på gården utan att fråga först. Hoppas vi ses!

Buffelsläpp 5 maj kl 13 

Maj (2019)

Det är många som ringer och mejlar och längtar efter årets buffelsläpp. Det gör säkerligen bufflarna också som redan börjat fälla sina långa päls de haft under vintern. Som vanligt siktar vi mot att släppa ut dem första söndagen i maj, vilket i år blir den 5:e maj. Vi öppnar kl 11 men bufflarna få springa ut först (prick) kl 13. 

Andersson och Tillman kommer hit och grillar korv och vi har vår gårdsbutik öppen där alla kan hitta något gott. Tipspromenad finns för barn och vuxna och ni är välkomna att gå runt och titta. Vi ber er som vanligt att inte gå in i ladugården, men ni kommer kunna se alla bufflar innan de springer ut genom det stora hålet i väggen på ladan. 

Det har varit väldigt trevliga buffelsläpp genom de fem åren vi har anordnat dem. Vi ser fram emot en härlig familjedag. Eventet är helt gratis, koppla era hundar om de vill följa med och tänk på att det finns begränsat med parkering vilket gör att ni eventuellt får promenera en bit. 

Supervarmt välkomna!

Öppning av vår gårdsbutik

(Lördag 6 april 2019, kl 11-16)

Nu har 12 bufflar hittills kalvat och pappa Pontus och Jonas mjölkar varje morgon och kväll. Kalvarna går delvis med sina mammor fortfarande men vi har också börjat ta in mjölk i mejeriet och förädla den till lite olika ostar. Självklart gör vi buffelmozzarella av den och det tar ju några gånger innan vi är nöjda. Kan hända att det finns buffelmozzarella under öppningen på lördag. 

Vi har såklart Eldost (komjölk), små färskostar på buffelmjölk och lite annat gott, bland annat den goda färskkorven som det står om nedan. Ska bli kul att börja en ny säsong, hoppas vi ses!

Salsiccia Eldost – en uppländsk nyhet från Andersson & Tillman i samarbete med Ängsholmens Gårdsmejeri

(Mars 2019)

Andersson & Tillman är ett charkföretag i Uppsala som förädlar kött från Uppland till goda korvar och andra charkprodukter. Nu har de tagit fram en ny produkt, en färskkorv med vår Eldost. Vi fick sitta med i produktrådet och vara med under processen fram till färdig korv. Nu kan vi konstatera att det är en del arbete bakom varje produkt, även i vår process med att tillverka Eldosten med exakta mått så att det stämmer med korven. Nu i början av april kommer Salsiccia Eldost ut i butiker i Uppsala med omnejd men vi kommer också att sälja den. 

Eldost – en svensk halloumi

(Januari 2019)

I början av året varumärkesskyddade Sveriges Gårdsmejerister namnet Eldost för användning på ostar som tillverkas som Halloumi. Namnet Halloumi har nämligen ett eget varumärkesskydd vilket gör att vi i Sverige inte får kalla våra ostar för det eller snarlika namn. Men det hindrar oss såklart inte från att ysta på svensk mjölk och följa det cypriotiska receptet.

Vi såg ett behov av att få ett gemensamt namn för alla hantverksmejerister och samtidigt kunna göra gemensam marknadsföring. Namnet Eldost kommer från Löts Gårdsmejeri som använde det på sin Halloumi år 2013 i samband med att de var med i Sveriges Skönaste gårdar. Namnet blev populärt och vi har ju använt det ett tag vi också. Nu får alla som är medlemmar i Sveriges Gårdsmejerister använda namnet Eldost. Receptet däremot är inte styrt, varken till mjölkråvara eller metod, och därför kan man hitta olika smakvariationer hos olika mejerier vilket ju är spännande. 

(Grillad Eldost tillsammans med rårörda hjortron)

Buffelsläpp söndag den 6 maj kl 13 (2018)

Ni är många som har väntat på det årliga buffelsläppet, inte minst våra 30 otåliga vattenbufflar i stallet. De fäller päls och vill ut och bada i leran. Vi välkomnar er att komma och kolla på när bufflarna skuttar ut i vild galopp i dagsljuset.  Vi släpper som vanligt 2 eller 3 grupper bufflar med start kl 13. Kom i god tid så att ni hinner hitta en parkering.

Vi ska försöka ordna med parkeringsplatser på fälten nära gården men tänk på att det kan finnas begränsat med platser. Parkering närmast gården reserverar vi för dem med funktionshinder eller av annat skäl inte kan gå så långt, håll utkik efter skyltar.

Under buffelsläppet säljer vi grillad korv med bröd och kaffe och bullar. Butiken kommer vara öppen och där finns det komozzarella, scamorza, halloumi och burrata. Buffelmozzarellan gör vi inte just nu på grund av för få vårkalvningar och därmed för få djur att mjölka, men vi förstår att ni saknar den.

Vi har även tipspromenad för barn och en tipspromenad för vuxna. Ni är varmt välkomna att kika på djur av alla dess slag men vi låter bufflarna vara ifred genom att inte gå in i ladugården då de lätt kan bli stressade av många besökare.

Eventet är helt gratis, även parkeringen. Om ni vill handla av oss tar vi gärna emot Swish-betalning till vårt företags-swish. Då första söndagen i maj brukar innehålla alla årstider så kan det vara bra att komma ihåg att klä sig ordentligt.

Varmt välkomna till oss!

Öppningspremiär 2-3 mars 

(Mars 2018)

Nu kör vi igång produktionen av mozzarella igen. Vi börjar med komjölksmozzarellan och smyger därefter igång med buffelmozzarellan. Vi kommer fokusera på att tillverka mozzarella från komjölk under detta år då väldigt få bufflar har kalvat in.

Lördag och söndag kl 11-18 har vi premiär för försäljning av mozzarella. Ni är varmt välkomna! Det kommer finnas mozzarella i olika storlekar samt burrata (en mozzarella fylld med grädde).

Ni som följer oss i sociala medier vet att vi nu utrustat oss med några mindre maskiner som ska hjälpa oss att tillverka osten. Vi är glada för all feedback på våra produkter som ni vill ge oss. Testa gärna komozzarella på pizza!

Fest i Heby – Buffelsafari

(Juni 2018)

Under Fest i Heby – veckorna är ni välkomna på buffelsafari. Bufflarna betar i ett våtmarksområde under sommar och höst. Ni får följa med på traktor och vagn ner till betesmarkerna och träffa våra bufflar. Flocken består nu av flera vuxna djur med kalvar i magen, en del småkalvar och några unga tjurar. När ni kommer tillbaka från safarin är ni välkomna att stanna och fika, vi har kaffe och fikabröd. Det går bra att ta med egen fika också, det finns bord utomhus och inomhus. Det går bra att ta med er hund om den är kopplad.

Barn åker gratis och vuxna betalar 130 kr.

Tid för safari är 24 & 25 juni kl 13 och kl 14.

Lördag 1 juli kl 13.

Söndag 2 juli kl 13.

Vi välkomnar även lite större grupper, kontakta oss så ordnar vi en tid.

Buffelsläpp 2017 – 7 maj kl 13

Häng med på årets Buffelsläpp på Ängsholmens gård. Vi släpper ut bufflarna kl 13 från ladugården och ni är välkomna att se dem. Vi kommer sälja korv med bröd samt kaffe, saft och hembakat.

Parkering längs med vägen, följ anvisningar. Var beredda på att promenera kanske hundra meter eller mer.

Detta år har vi ingen mozzarella till försäljning eftersom vi inte mjölkar bufflarna och inte har någon ostproduktion. För den som är nyfiken på buffelkött så har vi enkilosförpackningar med buffelfärs i frysen. Den är jättegod!

Så ta med era barn, grannar, släktingar och (kopplade) hundar så ses vi på söndag!

Följ väganvisning på tex vår hemsida eller knappa in adressen

Gården ligger 5 km från Harbo, på vägen som går mellan Harbo och Björklinge. Det tar ca 35-40 min att köra till gården från Uppsala. Det finns fler adresser med Floberga så kolla att gps:en väljer rätt.

Adress: Ängsholm, Floberga 915, 74047 Harbo. Telefon nr: 070-287 70 58

Från Björklinge Kyrka: Följ skyltar mot Harbo. Gården ligger fem km innan Harbo på höger sida.

Från väg 272 via Harbo: Följ skyltar mot Björklinge, åk 5 km. Gården ligger på vänster sida.

Välkomna!

11220777_10204275241429950_4149744415823134473_o

11057252_10205774188807541_4456388645829866999_o

11206879_10204275241469951_311528081595001204_o